sentiment_dissatisfied

Brak ogłoszeń spełniających wymagania

Praca w gastronomii - Niemcy

Jak wygląda praca w gastronomii w Niemczech?

Od wielu lat Niemcy stanowią jeden z głównych celów migracji zarobkowej Polaków. Sąsiedzi zza Odry oferują wysokie pensje, wiele ofert zatrudnienia oraz dogodne warunki socjalne i mieszkaniowe. Jedną z branży, w których nasi rodacy przodują jest gastronomia. Przykładowe stanowiska to kelner, pomoc kuchenna, kucharz lub pracownik stołówki. Choć praca gastronomia Niemcy nie należy do lekkich, to komfortowe warunki pobytu, godziwe wynagrodzenie oraz docenianie pracownika, to atuty, które przemawiają za podjęciem pracy na obczyźnie.

keyboard_arrow_down

Jakie są oczekiwania pracodawców?

Wymagania stawiane w pracy gastronomia Niemcy zależą od stanowiska, na jakie aplikuje kandydat. Na każdym z nich należy posiadać aktualne badania wpisane do książeczki sanitarno-epidemiologicznej. Jako kelner, niezbędna będzie umiejętność mówienia po niemiecku, a także po angielsku. Doświadczenie na podobnym stanowisku jest zawsze dużym plusem w oczach przyszłego pracodawcy. Od kucharza wymagane jest przede wszystkim potwierdzenie wykształcenia zawodowego, praktyki oraz znajomość kuchni, w jakiej dana restauracja się specjalizuje.

Oprócz wysokiego wynagrodzenia pracodawca często oferuje bezpłatne zakwaterowanie. Umowa o pracę zawierana jest na czas określony, jeżeli właściciel obiektu zatrudnia pracowników jedynie w okresie sezonu turystycznego.

Wynagrodzenie w gastronomii zależy od zajmowanego stanowiska. Kelnerzy otrzymują średnie wynagrodzenie w wysokości 1000 euro, do czego dodatkowo należy doliczyć napiwki. W przypadku kucharzy, pensja zaczyna się od 1300 euro lub więcej, w zależności od posiadanego doświadczenia oraz znajomości języka niemieckiego. Obecnie stawka minimalna wynosi 8,5 euro na godzinę, lecz obejmie ona pracowników sezonowych dopiero od 2017 roku.

Sortuj po dacie dodania arrow_drop_up arrow_drop_down
Oferty
add_circle_outline Dodaj ogłoszenie