sentiment_dissatisfied

Brak ogłoszeń spełniających wymagania

Praca w branży gastronomicznej w Norwegii

W kraju fiordów Polkom i Polakom bardzo łatwo jest znaleźć pracę w gastronomii, gdyż sami Norwegowie niechętnie zatrudniają się na stanowisku kelnera czy pomocy kuchennej. Branża ta jest przede wszystkim korzystnym rozwiązaniem dla kobiet wyjeżdżających samodzielnie lub ze swoimi partnerami do Norwegii. Często nie trzeba nawet znać norweskiego - wystarczy posługiwanie się językiem angielskim i... ładny uśmiech.

Niezbędne formalności

Wyjeżdżając do pracy w Norwegii, należy załatwić podstawowe formalności, takie jak pozwolenie na pobyt z możliwością zatrudnienia oraz rejestracja w Urzędzie Ewidencji Ludności oraz Urzędzie podatkowym. Agencje pośrednictwa pracy najczęściej pomagają w załatwieniu wszelkich formalności, niezbędnych do legalnego zatrudnienia. To, jakie dodatkowe dokumenty będą od nas wymagane, zależy charakteru pracy w gastronomii w Norwegii, jaką zamierzamy podjąć. Pomocnikiem kuchennym można zostać bez żadnego doświadczenia, znając tylko podstawy angielskiego. Jednak już w pracy kucharza, wymagane jest zazwyczaj kierunkowe wykształcenie i udokumentowane, minimum trzyletnie doświadczenie w zawodzie.

keyboard_arrow_down

Przeciętna płaca

Hasło: praca gastronomia Norwegia kryje nie tylko zawody kelnerów i pomocy kuchennych, lecz często także kucharzy czy cukierników. Oferowane stawki, podobnie jak wszędzie, zależą od stopnia kwalifikacji, wykształcenia i doświadczenia w zawodzie. Pomocnik w kuchni czy niemówiący po norwesku pracownik kasy w sieciowej restauracji zarabia ok. 105-130 koron norweskich na godzinę (ok. 49 - 60 zł/h), zaś wykwalifikowany kelner z bardzo dobrym angielskim i doświadczeniem w zawodzie - 120-150 koron za godzinę (ok. 56 - 70 zł/h) plus napiwki, które w Norwegii podlegają opodatkowaniu. Nieco wyższe stawki - ok. 180 koron za godzinę (ok. 82 zł/h) obowiązują w zawodach kucharzy i cukierników, od których wymaga się zwykle trzyletniego stażu pracy i konkretnych umiejętności.

Warunki życia i pracy

Norwegowie dobrze mówią po angielsku i są bardzo tolerancyjni wobec osób, które posługują się tylko tym językiem. Nawet jeśli obsługują ich w norweskiej restauracji. Nie trzeba się zatem obawiać, że nie znając norweskiego, doświadczy się szykanowania ze strony klientów czy współpracowników. Przez pracodawców ceniona jest już sama chęć nauki norweskiego, którą często oferują biura pośrednictwa pracy. Zdarza się, że zapewniają też zakwaterowanie. To spora oszczędność w kraju fiordów, w którym życie jest dość drogie. Dodatkowo zaoszczędzić można, np. kupując w dyskontach. Norwegia to także kraj sprzyjający rodzinom. Rodzicom dzieci urodzonych w Norwegii przysługują specjalne ulgi i udogodnienia.

Podsumowanie

Kelnerzy, pomocnicy, kucharze i sprzedawcy w barach typu fast food to główne zawody, które kryją się pod ogólną nazwą: praca gastronomia. Norwegia jest krajem, w którym łatwo o taką pracę, jednak jeśli pragnie się wysokich zarobków, trzeba mieć wysokie kwalifikacje, dobre referencje i udokumentowane doświadczenie.

Sortuj po dacie dodania arrow_drop_up arrow_drop_down
Oferty
add_circle_outline Dodaj ogłoszenie