sentiment_dissatisfied

Brak ogłoszeń spełniających wymagania

Praca w branży gastronomicznej naterenie Wielkiej Brytanii

Gastronomia w Wielkiej Brytanii to bardzo obszerna branża, w której bezustannie poszukiwani są nowi pracownicy. Polki i Polacy, w szczególności osoby młode, stanowią wśród nich sporą grupę - od lat chętnie decydują się na pracę w tamtejszych restauracjach, hotelach i barach szybkiej obsługi.

Niezbędne formalności

Przed wyjazdem do Wielkiej Brytanii warto przygotować CV w języku angielskim oraz postarać się o tłumaczenie dokumentów potwierdzających doświadczenie i kwalifikacje zawodowe. Przydadzą się, jeśli w grę będzie wchodziła praca kucharza lub kelnera w renomowanej restauracji. Natomiast po przyjeździe, by podjąć jakąkolwiek legalną pracę na wyspach, należy w pierwszej kolejności zadbać o uzyskanie numeru NIN, czyli numeru ubezpieczenia społecznego. Nie jest konieczne podpisywanie umowy od razu, do dwóch miesięcy wystarczy jej forma ustna. Później, warto upomnieć się o jakikolwiek pisemny dowód zatrudnienia.

keyboard_arrow_down

Przeciętna płaca

Wpisując w wyszukiwarkę hasło: „praca gastronomia Wielka Brytania” natkniemy się ogłoszenia oferujące pracę w różnych zawodach i za bardzo zróżnicowane stawki. Najgorzej płatną jest praca pomocy kuchennej, czyli tzw. praca na zmywaku. Wynagrodzenie wynosi 6,5 £ (ok. 39 zł) za godzinę, a więc brytyjską stawkę minimalną, w związku z minimalnymi wymogami. Nieco więcej zarabiają sprzedawcy w sieciowych fast-foodach. Ich stawka godzinowa wynosi ok. 7 £ (ok. 42 zł) na godzinę. Podobne wynagrodzenie otrzymują też kelnerzy, ale oni mogą liczyć na dodatkowy zarobek w postaci napiwków. Bywa z nimi różnie, jednak w dobrej londyńskiej restauracji, uprzejmy kelner jest w stanie zdobyć ok. 50 £ (ok. 300 zł) napiwku dziennie. Jeśli chodzi o stawkę godzinową w gastronomii w Wielkiej Brytanii, najwyższa jest zarezerwowana dla wykwalifikowanych i doświadczonych kucharzy. Oferty zaczynają się od 9 £ (ok. 54 zł) wzwyż.

Warunki pracy i życia

Warunki bytowe, związane z pracą w brytyjskiej gastronomii, są tak różne jak zarobki w tej branży. Osoby, które decydują się na pracę w sieciówkach lub barach szybkiej obsługi, są często zdane same na siebie. Natomiast pracownicy lokali gastronomicznych wyższej klasy lub restauracji hotelowych, mogą liczyć na darmowe zakwaterowanie zapewnione przez pracodawcę. Pracując w gastronomii można także zaoszczędzić na jedzeniu, gdyż większość miejsc oferuje swoim pracownikom tańsze lub bezpłatne posiłki. Należy także pamiętać, że praca w lokalach gastronomicznych, często wiąże się także z wieczornymi, nocnymi i weekendowymi zmianami. Podsumowanie

Choć o pracę w gastronomii w Wielkiej Brytanii bardzo łatwo, nie należy ona do łatwych zajęć. Przed kucharzami i kelnerami stawia się wysokie wymagania, zaś praca na zmywaku jest zajęciem niewdzięcznym. Ogromnym plusem jest jednak to, że każdy może w tej branży znaleźć pracę dla siebie, niezależnie od doświadczenia, kwalifikacji i znajomości języka. Co więcej, mieszkając i jedząc na koszt pracodawcy, można wrócić do Polski ze sporą sumą na koncie.

Sortuj po dacie dodania arrow_drop_up arrow_drop_down
Oferty
add_circle_outline Dodaj ogłoszenie