sentiment_dissatisfied

Brak ogłoszeń spełniających wymagania

Praca w branży gastronomicznej w Holandii

Ogólnie o pracy w gastronomii

W zakresie praca gastronomia Holandia oferuje różne stanowiska. Najpopularniejsze z nich to: kucharz, kelner i pomoc kuchenna. Wiele ofert skierowanych jest także do młodzieży, która poszukuje pracy w fast-foodach. Młodzi ludzie są z resztą grupą, która najchętniej decyduje się na wyjazd do Holandii, z uwagi na liberalne warunki panujące w kraju tulipanów.

keyboard_arrow_down

Niezbędne formalności

Podjęcie legalnej pracy w Holandii wiąże się z wyrobieniem w miejscowym urzędzie gminy numeru BSN, który świadczy o byciu zarejestrowanym w systemie ubezpieczeń społecznych i urzędzie skarbowym. Umowa o pracę w kraju tulipanów może być zawarta nie tylko pisemnie, ale też ustnie. Ten, kto przepracuje min. 20 godzin w miesiącu przez trzy kolejne miesiące, jest traktowany jako zatrudniony na umowę o pracę i przysługują mu stawki minimalne. W holenderskiej gastronomii można także pracować na umowę zlecenie.

Przeciętne płace

Wynagrodzenie w branży gastronomicznej w Holandii zależy w szczególności od miejsca i charakteru pracy, a także od wieku pracownika. Płaca minimalna w Niderlandach obecnie zaczyna się od 2,6 euro (ok. 11 zł) dla piętnastolatków, a kończy na 8,7 euro (ok. 37 zł) dla osób powyżej 23. roku życia. Młodociany pracownik holenderskiego fast-foodu zarobi ok. 6 euro (ok. 25 zł) za godzinę, pracownik starszy niż 23 lata może tam liczyć na stawkę minimalną. Zarobki kelnerów w restauracjach i hotelach, którzy mają doświadczenie i znają angielski lub niemiecki, to zwykle ok. 350 euro (ok.1500 zł) tygodniowo plus napiwki. Jako kucharz, z co najmniej dwuletnim doświadczeniem i znajomością języka angielskiego lub niemieckiego, zarobisz 9-13 euro (38 - 55 zł) za godzinę. Stawka zależy od miejsca pracy i stanowiska na kuchni.

Warunki pracy i życia

Osoby zatrudnione w pracy w gastronomii w Holandii mogą często liczyć na posiłki po obniżonych cenach. Dodatkowo, praca w hotelowej restauracji łączy się z darmowym zakwaterowaniem, co pozwala na dużą oszczędność.

Podsumowanie

Zarówno wymagania stawiane przyszłym pracownikom gastronomii, jak i oferowane im wynagrodzenie, zależą od ich wieku i doświadczenia. W holenderskiej branży gastronomicznej najlepiej zarobią doświadczeni kucharze, którzy skończyli 23 lata, jednak praca znajdzie się dla każdego - nawet dla nastolatków bez kwalifikacji.

Sortuj po dacie dodania arrow_drop_up arrow_drop_down
Oferty
add_circle_outline Dodaj ogłoszenie