sentiment_dissatisfied

Brak ogłoszeń spełniających wymagania

Praca w gastronomi - Dania

Informacje ogólne

Dania – jeden z krajów północnej Europy, do którego coraz chętniej wyjeżdżamy. Tamtejszy rynek pracy przyjmuje Polaków od 2006 roku. Branże, w których odnotowuje się deficyt pracowników to przede wszystkim dziedziny wymagające fachowej wiedzy i doświadczenia. Jednak nie brak również ofert z kategorii praca gastronomia Dania, gdzie możemy liczyć na naprawdę atrakcyjne zarobki.

keyboard_arrow_down

Praca w Danii – warunki

Do podjęcia legalnego zatrudnienia w Danii nie jest nam potrzebne żadne pozwolenie, chyba że planujemy nasz pobyt w tym kraju na okres dłuższy niż 3 miesiące. Wtedy musimy zarejestrować się w urzędzie regionalnym, w którym zalegalizujemy nasz pobyt wraz z podjęciem pracy. Jeżeli osiągane zarobki są na początku dość niskie, możemy ubiegać się o zasiłek do mieszkania. Wystarczy udać się do urzędu i przedstawić umowę o pracę oraz zaświadczenie o wynajmowaniu mieszkania. Chcąc podjąć pracę w usługach gastronomicznych na terenie Danii należy posiadać odpowiednie doświadczenie lub wykształcenie – zależnie od rodzaju oferowanego stanowiska. Praca jako kucharz wymagać będzie potwierdzenia umiejętności w formie zaświadczenia o odbytej edukacji oraz praktyce. Natomiast kelner musi władać językiem duńskim na poziomie co najmniej komunikatywnym. Warunki płacowe w branży gastronomicznej należą do bardzo atrakcyjnych. Średnie zarobki wynoszą około 10-15 euro na godzinę. W przypadku pracy kelnerki należy dodać do tego napiwki, które pozwalają uzyskać całkiem niezłą sumę w przeciągu miesiąca. Przeciętny tydzień pracy w Danii wynosi 37 godzin. Jednak na potrzeby lokali gastronomicznych, ilość godzin może być odpowiednio wydłużona, za co zostaniemy hojnie wynagrodzeni stawką nadgodzinową, która wynosi 150% podstawy.

Sortuj po dacie dodania arrow_drop_up arrow_drop_down
Oferty
add_circle_outline Dodaj ogłoszenie